Voor het eerst in 10 jaar een nieuwe "Dikke Van Dale"

Voor het eerst in 10 jaar verschijnt er weer een papieren editie van Van Dale, het beroemde woordenboek dat eind deze maand 150 jaar bestaat. In 2015 ligt de 15e versie in de winkels, meldt hoofdredacteur Ton den Boon.

De laatste papieren editie van het "Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal" verscheen in 2005. Die bestond uit drie delen, met in totaal 4.464 bladzijden. Van Dale publiceert sindsdien wel elk halfjaar een digitale update.

In de herfst besluit de redactie welke nieuwe woorden zij in de nieuwe uitgave opneemt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de frequentie en de spreiding - hoe vaak een woord is gebruikt op verschillende plaatsen in het hele Nederlandse taalgebied. Ook is van belang dat verschillende soorten media het woord hebben gebruikt.

Twee woorden die volgens Den Boon veel kans maken in de nieuwe editie, zijn "jezidi" en "jezidisme", de benamingen van de religieuze minderheid en de eeuwenoude religie in het Midden-Oosten die worden bedreigd door IS.