"17,3 miljard vinden wordt geen wandeling in het park"

Bijna drie maanden na de verkiezingen trappen de onderhandelaars van de N-VA, CD&V, Open VLD en de MR vanmiddag de gesprekken voor de vorming van een federale regering op gang. Ze doen dit op basis van de startnota die coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) hebben geschreven. En ze beginnen meteen met de zwaarste dobber: de begroting.

De startnota van Peeters en Michel telt zo'n 150 bladzijden over 10 hoofdstukken verdeeld. De tekst is opgesteld op basis van gesprekken met de partijvoorzitters van de N-VA, CD&V, Open VLD en de MR en kent drie grote assen: begroting, sociaal-economische hervormingen en maatschappelijke thema's.

Vóór alles komt het geld, dus starten de onderhandelaars met de begroting. Om die in evenwicht te krijgen, moeten ze 17,3 miljard euro vinden. Met Europa is afgesproken in 2016 een evenwicht te bereiken. Vraag is of dat zo blijft. Zo heeft de N-VA immers gepleit om die datum naar 2017 of 2018 te verschuiven.

Vraag is ook waar het geld vandaan moet komen. Tijdens de verkiezingscampagne benadrukte Open VLD dat de belastingen niet zouden stijgen. De enige optie is dan ook om te besparen. "Het wordt zeker geen gemakkelijke onderhandelingsperiode", gaf Peeters voor aanvang van de gesprekken toe aan "VTM Nieuws". "De afgelopen 14 dagen hebben Charles Michel en ik hard gewerkt om de onderhandelingen nu te kunnen starten. 17,3 miljard vinden, is een moeilijke klus, maar ik denk dat we het kunnen en moeten doen, met respect voor de economie en de mensen." "Maar het wordt zeker geen wandeling in het park", voegde hij er tegenover de VRT aan toe.

Snoeien in de sociale zekerheid

Enerzijds zal de overheid zelf besparen, anderzijds wordt ook in de sociale zekerheid gesnoeid. Gaat de btw omhoog? Blijft het brugpensioen behouden? Krijgen werklozen nog steeds eindeloos een uitkering? Kan de automatische indexering van de lonen een keer worden overgeslagen?

Met 14 zijn de onderhandelaars. Ze plannen 6 dagen op 7 gesprekken te voeren. Sommigen denken dat een centrumrechtse "Zweedse" coalitie eind september een feit is. Anderen denken aan de tweede dinsdag van oktober. Dan legt de premier normaal een beleidsverklaring in het parlement af.

Hoe dan ook wil Europa op 15 oktober de definitieve begrotingscijfers kennen. Eind augustus al, moet ons land de naam van de nieuwe Belgische Eurocommissaris bekendmaken. Die voordracht bemoeilijkt mogelijk de regeringsonderhandelingen.