"Af en toe niet helemaal consequent geweest"

"Ik had me voorgenomen om niets meer over Antwerpen te zeggen, maar ben daar niet helemaal consequent in geweest." Dat zei oud-burgemeester Patrick Janssens in "De ochtend" op Radio 1. "Af en toe was de verleiding toch te groot om eens iets te zeggen, wanneer je vindt dat je erfenis niet goed wordt beheerd."

Toen Janssens na zijn verkiezingsnederlaag de politiek verliet, nam hij zich voor niets meer te zeggen over Antwerpen. "Maar dat had nog beter gekund", zegt hij nu. "Af en toe heb ik toch opmerkingen gemaakt en ben ik daar niet helemaal consequent in geweest", aldus de oud-burgemeester.

"Ik vergelijk het weleens met een trainer in het voetbal. Die moet ook geen opmerkingen maken over de tactiek of de opstelling van zijn opvolger, want dat komt heel zuur over. Maar af en toe is de verleiding toch groot om eens iets te zeggen wanneer je vindt dat je erfenis niet goed wordt beheerd."

"Te weinig respect"

"Meestal had het te maken met het feit dat ik vond dat er te weinig respect was voor ploeg die ik had achtergelaten",zegt Janssens. Hij heeft het niet over zijn politiek team. "Ik heb het voorrecht gehad in Antwerpen met zeer goede mensen te werken bij onder meer de sportafdeling, de cultuurafdeling, de politie,... En soms merk je dat er te weinig respect is voor hen."

"Daarom heb ik af en toe toch gereageerd, toen er beslissingen werden genomen over hoe het stadspersoneel moest werken en in welke structuren." Zo bekritiseerde de ex-burgemeester onder meer de fusies tussen de stadsdiensten en de gemeentebedrijven, en het terugschroeven van de vzw's in de stad.

"Geen impact meer"

De oud-burgemeester reageerde ook op zijn uitspraak die begin juli in De Morgen verscheen. “De liefde is uit tussen Antwerpen en mij", kopte de krant toen. "Wat ik gezegd heb is: het is af en zij heeft het afgemaakt. Want dat is het gevoel dat ik heb. Het is dezelfde stad, maar ik heb er geen impact meer op."

"Af en toe zie ik dingen op straat waar ik het niet mee eens ben. Vroeger nam ik de telefoon en belde ik iemand. Maar nu ben ik een gewone burger en erger ik mij wel eens, zoals elke Antwerpenaar."