"Geen excuus voor buitensporig politiegeweld"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich tijdens een persconferentie uitgesproken over de rassenrellen in Ferguson. "Er is geen excuus voor buitensporig politiegeweld", zei hij.

President Obama heeft zijn vakantie onderbroken. Eerder had hij van de Republikeinen kritiek gekregen over zijn afwezigheid tijdens de crisis met de Islamitische Staat en het aanhoudende geweld in Ferguson. Over beide zaken heeft Obama vandaag vergaderd.

Over de rellen in Ferguson zei hij dat hij duidelijk is dat de meeste mensen vreedzaam protesteren. Een kleine minderheid doet dat niet, wat juist aanleiding geeft tot nog meer spanningen en chaos, zei hij op de persconferentie.

"Laat me duidelijk stellen dat onze grondwettelijke rechten om vrijuit te spreken, samen te komen en verslag uit te brengen in de pers zorgvuldig gevrijwaard moeten worden. Er is geen excuus voor buitensporig geweld van de politie of voor enige andere actie die mensen het recht ontzegt om vreedzaam te protesteren".