"Grootste Iraakse dam heroverd door Koerden"

In het noorden van Irak hebben Koerdische strijders de grootste dam van het land heroverd op de terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse leger gezegd en is ook bekendgemaakt op de Iraakse televisie. Maar het nieuws is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Islamitische Staat (IS) nam de dam anderhalve week geleden in. De dam is van erg groot belang voor de irrigatielandbouw, het drinkwater en de stroomvoorziening in het noorden van Irak. Het bezit ervan gaf IS erg veel controle over het leven van de mensen in die streek.

De afgelopen dagen lanceerden de Iraaks-Koerdische troepen een offensief tegen de dam. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hadden daarvoor al bombardementen uitgevoerd op stellingen van de IS-rebellen nabij de Mosoel-dam.

Bermbommen

Volgens een woordvoerder van het Iraakse leger, luitenant-generaal Qassim Al Moussawi, zijn de Koerdische strijders er vandaag in geslaagd de dam te heroveren.

Volgens verschillende bronnen zouden er nu rond de toegangswegen van de dam controles worden uitgevoerd op bermbommen.

De herovering van de dam is de eerste grote nederlaag voor Islamitische Staat, dat grote delen van het noorden en westen van Irak in handen heeft.