"Maar het blijft een goede grap"

De Australische paralympiër Sam Bramham verraste in 2004 de sportwereld door als een van de jongste deelnemers op de Paralympics in Athene, nauwelijks 16, twee gouden en een zilveren medaille te behalen in het zwemmen. Maar nog meer weerklank kreeg het verhaal dat Bramham een van zijn benen verloren had door "een beet van een kangoeroe". "Ik had dat beter niet gezegd", zegt de 26-jarige atleet vandaag op de Australische website News, "maar het blijft een goeie grap".
AP2008

"Ik was kwaad op mezelf omdat ik die keer slecht gezwommen had. Die journalist bleef maar praten over mijn been, in plaats van mijn zwemprestaties. Dus vertelde ik hem dat mijn been was afgeknabbeld door een kangoeroe. Hij vroeg me nog of hij dat antwoord mocht afdrukken. In plaats van nee te zeggen, zei ik ja." Het bericht onder de titel "Australische jongen maakt comeback na kangoeroe-aanval" werd wereldnieuws. Nochtans werd Bramham geboren met slechts één been.

De Australische zwembond was in ieder geval niet geamuseerd. "Hoe kon ik weten dat zijn verhaal zo uitgebreid in de VS zou verschijnen? Het leverde me in ieder geval een tijdelijk spreekverbod op met de Amerikaanse pers." Hij noemt het een harde leerschool voor iedereen die met plotse roem te maken krijgt.

"Het was niet mijn beste carrièrezet, maar het blijft wel een goede grap", aldus Bramham.

lees ook