"Militaire vertoon creëert juist meer spanningen"

In Ferguson, de voorstad van Saint Louis waar negen dagen geleden een zwarte tiener werd doodgeschoten door de politie, is de toestand nog altijd erg gespannen. Het leger is ingezet om de rust te herstellen, maar dat militaire vertoon creëert juist meer spanningen, zegt de bekende dominee en mensenrechtenactivist Jesse Jackson aan "Terzake".

Bij de rellen in Ferguson wordt volop militair materieel ingezet, maar de militarisering van de lokale politie lokt ook meer een meer protest uit. "Het is hier een oorlogszone", zegt Jesse Jackson in een telefoongesprek met "Terzake".

"Er rijden tanks in het midden van de straat, er zijn machinegeweren. Maar dat creëert juist meer spanningen en opstandigheid". Volgens Jackson zijn de mensen in Ferguson niet bang voor de wapens. "Ze willen hun leven geven voor hun waardigheid".

Intussen heeft de gouverneur van Missouri de opheffing van het uitgaansverbod en de avondklok aangekondigd.

President Obama heeft zijn vakantie onderbroken. Republikeinen hadden kritiek geuit op zijn afwezigheid in Washington tijdens de crisis met de Islamitische Staat in Irak, en het raciale geweld in Ferguson. Over die twee onderwerpen heeft Obama al vergaderd. Later vanavond zal hij er een toespraak over geven.

Amnesty International voor het eerst naar de VS

Amnesty International heeft een delegatie van 13 mensen afgevaardigd naar Ferguson. Ze zullen de activiteiten van zowel politie als betogers in de gaten houden, getuigenissen verzamelen, functionarissen ontmoeten en de zwarte gemeenschap in Ferguson ondersteunen, schrijft een van de delegatieleden in een blogbericht. Daarnaast zullen ze ook de leiders van de betogers trainen in geweldloos protest.

Steven Hawkins, directeur van Amnesty in de VS, meent dat "de mensen van Ferguson vreedzaam mogen protesteren tegen het gebrek aan verantwoording voor de dood van Michael Brown. De Verenigde Staten kunnen niet blijven toelaten dat zij die de gemeenschap moeten beschermen, degenen worden die de gemeenschap het meest vreest. We laten ons horen als dictators betogers de mond snoeren met bijvoorbeeld een avondklok. Als het in onze achtertuin gebeurt, zullen we ook niet zwijgen."

Een van de delegatieleden zei aan Buzzfeed dat het verbod op toegang tot de delen van de stad waar de avondklok geldt, tekenend is voor "het algemene tekort aan transparantie in dit onderzoek", en had het over een "nooit geziene" actie van de mensenrechtenorganisatie.