"Op termijn andere maatregelen nodig"

Landbouworganisaties reageren opgelucht, nu de Europese Commissie steun biedt aan kwekers die getroffen worden door het Russische invoerverbod. Maar topman Piet Vanthemsche benadrukt dat de steun niet voldoende is. "Op langere termijn zijn andere maatregelen nodig", klinkt het.

De Europese Commissie maakte vandaag bekend de tuinbouwers te hulp te schieten, nu Rusland geen groenten en fruit meer uit Europa zal invoeren. De Commissie maakt daarvoor 125 miljoen euro vrij.

Landbouwers kunnen ervoor kiezen om hun producten niet te oogsten, of om ze weg te geven. Daar krijgen ze dan een vergoeding voor. Het is de bedoeling dat er zo minder producten op de markt komen, want door overaanbod zouden de prijzen dalen.

"Niets te vroeg"

"Die maatregelen komen niets te vroeg", reageert de Boerenbond.  "Het is belangrijk dat de tuinbouwers weten waar ze nu aan toe zijn. Ze kunnen nu keuzes maken, elk voor hun bedrijf", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond.

De organisatie vindt het "cruciaal" dat ook niet oogsten deel uitmaakt van het noodpakket. Aan oogsten is immers ook een kost verbonden, en bovendien zou het gratis leveren van appels en peren tot een verdringingseffect kunnen leiden.

"Op lange termijn andere maatregelen nodig"

Maar de Boerenbond benadrukt dat deze maatregelen enkel tegemoet komen aan de eerste noden. "Op langere termijn zijn andere maatregelen nodig om de markt te heroriënteren."

Ook Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwveiligingen (VBT) blijft voorzichtig. "Het is een eerste stap in de goede richting", vertelt hij op Radio 1. "We kunnen echter nu nog niet zeggen of het succesvol zal zijn of niet.  Maar alleen al de perenexport van België naar Rusland bedraagt in normale jaren 100 tot 120 miljoen euro."