Britse werkgevers verdienen 143 keer meer dan hun werknemers

De toplui van bedrijven die genoteerd zijn op de Londense beurs verdienen gemiddeld 143 keer meer dan hun werknemers. Dat blijkt uit een studie van de denktank High Pay Centre.

"Deze gegevens tonen de onwaarschijnlijke evolutie van de salarissen van de werkgevers de afgelopen 3 decennia in vergelijking met die van de meeste werknemers", klinkt het. In 1998 was de verhouding nog "maar" 1 op 47, zo meldt de onafhankelijke organisatie.

Voor elk bedrijf genoteerd op de FTSE-100 in Londen vergeleek High Pay Centre het salaris van de directeur-generaal, inclusief de variabele elementen, met het gemiddelde loon van de werknemers van het bedrijf.

De directeur van cateringgroep Compass bijvoorbeeld, Richard Cousins, verdiende vorig jaar 6,85 miljoen euro, dat is 418 keer het gemiddelde loon van een werknemer van de groep. Bij brouwerijgroep SABMiller was topman Alan Clark goed voor 8,1 miljoen euro, 360 keer het gemiddelde loon van zijn werknemers.

"De statistieken tonen aan dat de lonen van de gewone arbeiders erop achteruitgaan, maar het is duidelijk dat niet iedereen te lijden heeft", zegt Deborah Hargreaves, directrice van High Pay Centre.

In juni ging het loon van de Britten er 0,6 procent op vooruit terwijl de inflatie in juni 1,9 procent bedroeg. De koopkracht van de meeste Britten ging er dus op achteruit.