Dievenkoning is eigenlijk bang van blingbling

Hebben eksters een voorliefde voor het stelen van blinkende voorwerpen? Niet bepaald, zo blijkt uit een studie van de universiteit van Exeter in Groot-Brittannië. In feite zijn de dieren bang van blingbling, maar valt het ons vaker op als ze dan toch iets blinkend stelen.

Om na te gaan of eksters een voorkeur hebben voor blinkende voorwerpen, maakten de onderzoekers twee stapels: één met blinkende objecten zoals metalen schroeven en een stukje aluminiumfolie, en één met exact dezelfde voorwerpen voorzien van matte verf. Daarna maakten ze ook twee hoopjes met nootjes, elk op 30 centimeter afstand van de blinkende objecten.

Tijdens het voederen namen de eksters maar in 2 van de 64 gevallen een glimmend object van de stapel en ze gooiden het meteen weer weg. Meestal negeerden ze zowel de blinkende als de matte voorwerpen. De vogels aten ook opmerkelijk minder in de nabijheid van de voorwerpen.

Angst voor nieuwe dingen

"We hebben geen bewijs gevonden dat aantoont dat eksters van nature aangetrokken zijn tot blinkende voorwerpen", zegt hoofdonderzoeker Toni Shephard. "Integendeel, de eksters reageerden angstig op alle voorwerpen, wat zou kunnen wijzen op een angst voor nieuwe dingen."

"Het valt ons gewoon op"

Vanwaar dan het wijdverspreide geloof als zouden eksters gek zijn op blingbling? Volgens de onderzoekers valt het ons gewoon vaker op als een ekster uitzonderlijk eens iets blinkend steelt. "We denken dan dat de vogel de voorwerpen mooi vindt, terwijl het ons niet opvalt als een vogel iets onopvallends steelt."

Is ons idee over eksters dan een fabeltje? Misschien. Maar uit dit onderzoek kunnen enkel conclusies getrokken worden over eksters met een nest. In de test aten de dieren immers steeds op dezelfde plek. Maar het eetgedrag van vogels die geen echte verblijfplaats hebben is minder voorspelbaar. Of een vrijgezelle ekster dezelfde angst heeft voor pakweg een blinkende verlovingsring kan uit dit onderzoek dus niet worden afgeleid.