Een koning, wilde vogels en liters wijn

Zwaan, kraanvogel, reiger, zilverreiger en elke dag een fles wijn. Dat stond ruim 500 jaar geleden op het menu van de Engelse koning Richard III. Britse wetenschappers kwamen tot die conclusie na een analyse van delen van zijn skelet dat in 2012 werd ontdekt.
The Associated Press2013

Dat een middeleeuwse koning vorstelijke maaltijden at, hoeft niet te verwonderen. Onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de British Geological Survey en de universiteit van Leicester toont aan dat de Engelse koning Richard III van wel heel exotisch voedsel hield.

De koning die op het einde van de 15e eeuw de scepter over Engeland zwaaide, at graag zwaan, kraanvogel, reiger en zilverreiger. Bovendien dronk hij elke dag een fles wijn. Dit alles is gebleken uit een analyse van zijn skelet. Concreet onderzochten de wetenschappers stalen van een dijbeen, een rib en een tand.

"We weten dat hij vaker dan andere hooggeplaatste figuren aan banketten deelnam", zegt geochemicus Angela Lamb van de universiteit van Leicester. "Daarbij dronk hij veel wijn. Samen met de analyse van zijn botten lijkt het erop dat dit veelvuldige feesten een grote impact op zijn lichaam had tijdens de laatste jaren van zijn leven."

Opvallend: volgens het onderzoek kende vooral zijn drinkgedrag een substantiële kentering toen hij in 1483 koning werd.

Kromme rug

Intussen moet uit een documentaire van de Britse zender Channel 4 blijken dat Richard III wel degelijk in staat was te paardrijden hoewel hij een ernstige kromming in de ruggengraat had.

Concreet hesen de documentairemakers een hedendaagse man met dezelfde afwijking eerst in een middeleeuws harnas en vervolgens op een paard. Ondanks zijn handicap was de man perfect tot paardrijden in staat. Ook Richard III zou hierbij geen hinder hebben ondervonden, zeker omdat de stevig uit de kluiten gewassen middeleeuwse zadels hem netjes rechtop hielden.