Electrabel krijgt boete van 2 miljoen euro

Electrabel moet een boete van twee miljoen euro betalen wegens machtsmisbruik. De energieleverancier heeft tussen 2007 en 2010 zijn dominante positie op de markt misbruikt om de prijzen kunstmatig hoog te houden, oordeelt de Mededingingsautoriteit.

Electrabel misbruikte zijn machtspositie op de Belgische elektriciteitsbeurs Belpex. De energieleverancier hield een deel van zijn productiecapaciteit achter en bracht die dan later op de groothandelsmarkt tegen te hoge prijzen.

De Mededingingsautoriteit startte een onderzoek na klachten van andere stroomleveranciers en van de CREG, de toezichthouder op de gas- en elektriciteitsmarkt. Volgens de Mededinginsautoriteit paste Electrabel op de markt van de productie, groothandel en handel in elektriciteit een prijsschaal toe met een "overdreven marge" van 60 euro/MWu.

De boete van twee miljoen euro werd berekend op basis van de direct betrokken omzet, die geraamd wordt op minder dan vijf miljoen euro.