Gouverneur Missouri roept hulp van het leger in

Jay Nixon, de gouverneur van de Amerikaanse staat Missouri, heeft de hulp van het leger ingeroepen nadat het vannacht in het stadje Ferguson opnieuw tot rellen was gekomen tussen de oproerpolitie en betogers. Het oorspronkelijk vreedzame protest ontaardde snel en zo'n 100 heethoofden gaven geen gehoor aan de oproep van de politie om uiteen te gaan. Op dit moment is de avondklok van kracht in de straten van Ferguson.

De beslissing van de gouverneur komt er na een nieuwe avond van rellen in Ferguson. De politie zette traangas en rookbommen in om de betogers uiteen te drijven. Getuigen hoorden ook talrijke geweerschoten.

Volgens de snelwegpolitie, die enkele dagen geleden de taak van de lokale politie overnam, probeerden amokmakers een commandopost binnen te dringen. De heethoofden zouden ook molotovcocktails gegooid hebben naar de agenten. "We gaven hen het bevel om zich terug te trekken. Na meerdere pogingen hebben we dan rookbommen gegooid", aldus een politiewoordvoerder.

"Vanavond is een dag van hoop, gebed en vredevol protest verstoord door het gewelddadig en crimineel gedrag van een georganiseerde en steeds groter wordende groep van individuen", zei gouverneur Nixon. In een poging om "de vrede en de orde in deze gemeenschap te herstellen", riep hij de hulp in van de Nationale Garde, een onderdeel van het leger.

Het valt af te wachten hoe de betogers en de publieke opinie op deze beslissing zullen reageren. Eerder leidde het optreden van de lokale politie, dat in militaire stijl tussenbeide kwam in Ferguson, tot heel wat protest. De staatspolitie nam het nadien over van de lokale politie.

Brown werd geraakt door zeker 6 kogels

In Ferguson zijn er nu al meer dan week demonstraties en rellen nadat de politie een zwarte tiener had doodgeschoten.

Volgens de eerste autopsie werd Michael Brown zeker zes keer geraakt door politiekogels, dat meldt The New York Times. De kogels kwamen terecht in de rechterhand/-arm van de zwarte tiener en ook in de schedel.

"Wegens de uitzonderlijke omstandigheden en ook op verzoek van de familie" heeft de Amerikaanse minister van Justitie een tweede autopsie bevolen op het lichaam van de tiener.

Ook schietincident in Los Angeles

Enkele dagen na Michael Brown in Ferguson is een andere zwarte man door de politie doodgeschoten, dit keer in de straten van Los Angeles. Ezell Ford gedroeg zich volgens de politie erg verdacht en toen twee agenten hem aanspraken, viel de man de agenten aan. Er werden enkele schoten gelost. Ford - vroeger al veroordeeld voor drugs- en wapenbezit - overleed in het ziekenhuis. Zo'n 500 mensen hebben in Los Angeles vreedzaam betoogd voor het hoofdgebouw van de politie.