Herkent Facebook binnenkort satirische berichten?

Facebook werkt aan een nieuwe instelling die ervoor zorgt dat satirische nieuwsberichten in het nieuwsoverzicht van gebruikers de stempel "[Satire]" meekrijgen. Dat heeft de sociaalnetwerksite laten weten aan BBC. Volgens de website spelen ze daarmee in op een vraag die al langer leefde bij gebruikers.

Facebook heeft in een persbericht laten weten dat de nood van deze nieuwe toepassing duidelijk naar voren is gekomen uit de feedback van gebruikers.

"We zijn bezig met een kleinschalige test waarin we de tag "[Satire]" plaatsen voor de link naar een satirisch artikel dat verschijnt in de "related articles" in iemand nieuwsoverzicht", zo laat de website weten. "We hebben dit ontwikkeld omdat uit de feedback van onze gebruikers duidelijk is gebleken dat mensen dat soort artikels duidelijker wilden kunnen onderscheiden van andere berichten."

Het is momenteel nog niet duidelijk welke satirische websites de stempel zullen krijgen, en of deze testfase zal uitmonden in een definitieve nieuwe toepassing op de website.

Pijnlijke vergissingen

Satirische websites, die meesurfen op de golven van de dagelijkse actualiteit, hebben op Facebook al enkele keren voor verwarring gezorgd. Websites als the Onion, de Raaskalderij of de Rechtzetting, die het nieuws van de dag parodiëren, worden door lezers of professionele journalisten niet altijd ontmaskerd.

Zo kreeg een Chinese website in 2012 bakken kritiek over zich heen, nadat een satirische bericht dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was uitgeroepen tot meest sexy man ter wereld, was overgenomen als nieuwsbericht.

De website Literally Unbelievable houdt een lijstje bij van de grappigste blunders en verwarringen.