Julian Assange verlaat "weldra" ambassade Ecuador in Londen

Julian Assange verlaat binnenkort de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij al meer dan twee jaar ondergedoken leeft. Dat heeft de oprichter van WikiLeaks op een persconferentie gezegd. Meer details heeft hij daarbij niet meegegeven.

Twee jaar geleden zocht Assange zijn toevlucht tot de ambassade van Ecuador in Londen om een uitlevering aan Zweden te vermijden. Dat land voert tegen hem een onderzoek wegens seksueel geweld, een aanklacht die hij zelf ontkent.

Meer nog vreest hij dat Zweden hem uiteindelijk aan de VS zal uitleveren. Daar wacht hem immers een vervolging omdat hij gevoelige overheidsdocumenten via de website WikiLeaks heeft uitgelekt.

Op een persconferentie heeft Assange vandaag gezegd dat hij de ambassade binnenkort verlaat. Verdere details gaf hij niet mee. Zo is het voorlopig onbekend waarheen hij trekt.