Nog geen onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt door Israël en de Verenigde Staten onder druk gezet om geen onderzoek in te stellen naar mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Ook de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch krijgen geen toestemming om de Gazastrook binnen te trekken om er een eigen onderzoek te voeren.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft nog altijd geen onderzoek geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden door zowel het Israëlische leger als Hamas in Gaza. Zo'n onderzoek kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat dan ook de gevoelige kwestie van de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden aan bod zou kunnen komen.

Zowel de Verenigde Staten als Israël zetten de Palestijnse leider Mahmoed Abbas onder zware druk om geen onderzoek te vorderen voor het ICC. Amerikaanse staatsambtenaren zouden gedreigd hebben dat de toekomst van de instelling op het spel zou staan als het ICC een onderzoek zou openen.

Maar ook bij het hof zelf heerst er onenigheid over de vraag of er een onderzoek moet komen. Volgens verschillende experts en (ex-)magistraten zetten de VS en de Europese bondgenoten druk op Fatou Bensouda, de openbaar aanklager van het Strafhof, om geen onderzoek in te leiden.

Ook mensenrechtenorganisaties verhinderd om onderzoek te voeren

Ondertussen proberen medewerkers van de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International al sinds 7 juli vergeefs toegang te krijgen tot de Gazastrook om er een eigen onderzoek te voeren.

Israëlische instanties beweren dat de organisaties "niet de juiste documenten" hebben aangevraagd, maar in werkelijkheid mogen medewerkers van HRW al sinds 2006 de grensovergang van Erez niet meer gebruiken. Amnesty heeft sinds juni 2012 een verbod opgelegd gekregen, zo meldt de Israëlische krant Haaretz.

De gevechten in Gaza zijn al een maand aan de gang. Er zijn al 2000 Palestijnen en 70 Israeli's gedood.