Parket onderzoekt nu ook mogelijke sabotage transformator nabij Charleroi

Het federaal parket onderzoekt of er kwaad opzet gemoeid is met een explosie in een grote stroomtransformator in Henegouwen. Dat ongeval gebeurde al in maart van dit jaar maar wordt nu herbekeken na de vermeende sabotage in de kerncentrale van Doel.

Het gaat om de zogenoemde "dwarsregeltransformator" in Monceau-sur-Sambre, nabij Charleroi. In maart brak er brand uit en volgden er 2 explosies. De herstellingswerken blijven aanslepen en sinds het incident ligt de transformator stil, mogelijk nog tot het einde van dit jaar.

De transformator moet de invoer van stroom tussen Frankrijk en België optimaliseren. Na het mogelijke sabotage-incident in de kerncentrale van Doel, waardoor een kernreactor stilgelegd werd, zijn er nu vragen gerezen of er eventueel ook sabotage werd gepleegd in Monceau-sur-Sambre.

Hoogspanningsbeheerder Elia zegt geen enkele aanwijzing te hebben dat de brand sabotage was.Volgens Elia gaat het om een minder belangrijke lijn en heeft het probleem geen enkel gevolg voor de capaciteit van onze stroominvoer.