Politievakbond dreigt met staking na ongeval in Machelen

De politievakbond VSOA dreigt met een staking bij de wegpolitie en een juridische procedure na het ongeluk gisteren in Machelen, waarbij twee agenten zwaargewond raakten. De VSOA is boos omdat er geen tweede politieteam ter plaatse was dat voor de signalisatie had moeten zorgen.

De twee agenten raakten zwaargewond toen ze op de aansluiting van de E19 vaststellingen deden na een ongeluk. Ze werden aangereden op de pechstrook.

De agenten waren niet vergezeld van een signalisatieteam dat hun veiligheid moest garanderen. Nochtans werd eind 2012 afgesproken dat er bij zulke situaties telkens een signalisatieteam mee moet om het verkeer in goede banen te leiden en zo de collega's te beschermen.

Staking

Voor de VSOA is de maat vol. De politievakbond dreigt met een staking en een gerechtelijke procedure. "Indien de overheid geen signalisatieploegen mee stuurt, zal er effectief gestaakt worden. We gaan ook onderzoeken of we een strafklacht indienen tegen de verantwoordelijken die de beslissing namen om geen signalisatieploegen ter plaatse te sturen", reageert Vincent Houssin.

De vakbond zegt al verscheidene keren gewaarschuwd te hebben voor ongevallen, "maar men blijft maar ploegen afschaffen". Bij een ander recent ongeval in Luik werden ook twee agenten aangereden.

Overleg

De federale politie bekijkt nu of er bij het ongeluk in Machelen genoeg maatregelen werden genomen om de veiligheid van de agenten te garanderen. Als dat niet zo was, zal de federale politie nagaan wat er eventueel fout liep.

Morgen bespreken de politievakbonden de zaak alvast met ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH).