Scanner scheepvaartpolitie Zeebrugge defect

De scanner die de scheepvaartpolitie in Zeebrugge gebruikt om verstekelingen op te sporen, was vorige week kapot. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt door de politievakbond NSPV bevestigd. Zaterdag ontdekten dokwerkers in de Britse haven Tilbury 34 Afghaanse verstekelingen en één dode. Die hadden zich verstopt in een container die uit Zeebrugge kwam.

Zaterdag ontdekte de Britse politie in de haven van Tilbury 35 verstekelingen in een vrachtcontainer die uit de haven van Zeebrugge afkomstig was. Eén man was inmiddels overleden.

In Het Nieuwsblad stelt de scheepvaartpolitie vandaag dat de controle op verstekelingen in de haven ondermaats is. "We kampen met grote personeelstekorten", klinkt het. "Bovendien is de cargoscanner van de federale politie buiten gebruik. Het ding is defect. Ook de scanner van de douane laat het geregeld afweten."

"De steekproefgewijze controles van containers op onder andere de aanwezigheid van illegalen zitten op een minimum."