Sopraan Licia Albanese overleden

De Italiaans-Amerikaanse sopraan Licia Albanese (105) is overleden. In 1934 maakte ze haar debuut in de opera "Madama Butterfly". Albanese groeide uit tot de belangrijkste sopraan van de Metropolitan Opera in New York.

Haar debuut in "Madama Butterfly" was eerder toevallig. Pas nadat een collega-sopraan verstek had gegeven voor de voorstellingen, kwam Albanese in beeld om de rol van Cio-Cio San voor haar rekening te nemen.

Haar indrukwekkende vertolking leverde haar in 1940 een transfer van Milaan naar New York op. In februari van dat jaar speelde ze haar eerste grote rol in de New York Metropolitan Opera.

"Ze won snel de goedkeuring van het publiek door haar frisse, gevoelige vertolking, haar gedetailleerde prestatie en haar welsprekendheid", klonk het in een recensie van haar debuut op Amerikaanse bodem.

Geëerd door Bill Clinton

In 1945 werd Albanese officieel Amerikaans staatsburger en zong ze vooral in opera's van Verdi en Puccini. Samenwerken deed ze vooral met tenor Beniamino Gigli en dirigent Arturo Toscanini. In 1995 kreeg ze uit handen van toenmalig president Bill Clinton de National Medal of Honor for the Arts.  De 105-jarige sopraan overleed afgelopen weekend. Ze laat twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen achter.