Steeds meer Belgen klikken bij de fiscus

De eerste 7 maanden van dit jaar hebben ruim 1.600 Belgen iemand verklikt bij de fiscus, een record. Dat schrijft De Standaard. Meestal komt de klacht van een bekende. De overheidsdienst Financiën onderzoekt steeds een klacht, maar de informatie blijkt niet altijd even bruikbaar.

Met 1.608 klikspanen is de fiscus de eerste helft van dit jaar bijna 500 keer meer op de hoogte gebracht van vermeende belastingfraude dan in dezelfde periode vorig jaar.

"Het is duidelijk dat die verklikkingen afkomstig zijn van mensen die de verklikte onderneming of persoon kennen", zegt Francis Adyns van Financiën. Adyns benadrukt dat elke klacht dubbel gecontroleerd wordt, "maar de informatie is niet altijd even bruikbaar".

Een centraal meldpunt voor dergelijke klikklachten is er niet bij de Federale Overheidsdienst Financiën. Alle spontane meldingen komen dan ook versnipperd binnen. Wie verdachte zaken bij de fiscus wil melden, kan dat overigens anoniem. Iets minder dan één op de drie verklikkers maakt gebruik van die mogelijkheid.

Een oorzaak voor het stijgend aantal klachten heeft Financiën niet. "Wij werken die verklikkingen alvast niet in de hand", klinkt het in De Standaard.