Vluchtelingenkonvooi in Oekraïne beschoten

In het oosten van Oekraïne is een buskonvooi met vluchtelingen die de stad Loegansk verlieten, beschoten met raketten. Daarbij zouden verschillende doden zijn gevallen. De regering en de pro-Russische rebellen leggen de verantwoordelijkheid voor de aanval bij elkaar.
Een salvo van Grad-raketten (foto archief).

Het konvooi was op weg van Krjasjtsjoevate naar Novosvitlivka in de buurt van Loegansk. Regeringstroepen hadden Krjasjtsjoevate op de rebellen heroverd. Daarna voerden die rebellen een tegenaanval uit, waardoor een konvooi van 1.800 vluchtelingen letterlijk tussen twee vuren kwam te liggen.

De bussen van de vluchtelingen werden door Grad-raketten geraakt. "De impact was  zo groot dat verschillende mensen levend verbrand werden", zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger, die de rebellen verantwoordelijk stelt voor het bloedbad.

Andrej Poergin, vicepremier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsj, ontkent de beschuldiging. De separatisten hebben gewoonweg niet de mogelijkheid om Grad-raketten in te zetten in deze regio, zegt Poergin. Volgens hem is het Oekraïense leger zelf verantwoordelijk voor de beschieting.

Wapenstilstand ver weg

Intussen is er nog altijd geen beweging in het konvooi met humanitaire hulp dat Rusland naar de belegerde steden in Oost-Oekraïne heeft gestuurd. De 280 vrachtwagens staan geblokkeerd aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Kiev dringt erop aan dat de hulp wordt verdeeld door het Rode Kruis. Dat eist dan weer veiligheidsgaranties van alle partijen voor het aan die taak wil beginnen.

Op de bijeenkomst in Berlijn gisteren van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk is er ook geen vooruitgang gemaakt in het vinden van een politieke oplossing of een staakt-het-vuren.

Nu het ernaar uit ziet dat de rebellen steeds meer terrein verliezen, is de regering in Kiev waarschijnlijk niet geneigd om een wapenstilstand te aanvaarden. De Russische president Poetin wordt daardoor voor de moeilijke keuze geplaatst om de rebellen te laten vallen en gezichtsverlies te lijden, of met meer Russische steun het conflict in Oekraïne verder te laten escaleren en meer westerse sancties te riskeren.