"125 miljoen euro zal niet volstaan"

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) wil dat Europa meer geld vrijmaakt voor de landbouwers die getroffen zijn door de Russische boycot. De Europese Commissie beloofde gisteren 125 miljoen euro aan steunmaatregelen, maar volgens landbouworganisaties is dat onvoldoende. Schauvliege treedt hen bij en overlegt vanmiddag over wat Vlaanderen kan doen.

"Het is een eerste stap", zegt de minister in "De Ochtend" op Radio 1. "Het is goed dat er nu al iets beslist is op Europees niveau, maar we weten nog niet hoe het verdeeld zal worden over de lidstaten en ook niet wat de verschillende sectoren betreft. Ik denk dat we zullen moeten aandringen op meer middelen. Als je weet dat de uitvoer uit de agrosector 600 miljoen euro vertegenwoordigt, dan lijkt 125 miljoen voor heel de Europese Unie mij toch wel heel weinig."

Schauvliege zit vandaag samen met de Boerenbond, om te overleggen wat Vlaanderen kan doen om de boycot op te vangen. De landbouworganisatie kaartte gisteren ook al aan dat er op termijn andere maatregelen nodig zijn om de markt te heroriënteren.