"Als je onze samenleving zo verwerpt, dan ben je niet meer welkom"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat de Syriëstrijders niet meer welkom zijn in ons land. "Als je onze samenleving zo verwerpt dat je ze met geweld bestrijdt, dan ben je niet meer welkom", aldus De Wever.

"Hier wordt gemoord vanuit een ideologie die men wereldwijd probeert te verspreiden, en die ook in ons land aanwezig is", benadrukt De Wever in "Terzake". "Genocide, kruistochten, seksslavernij... Dat zijn zaken die doen denken aan de 11e eeuw. Als dit in naam van mijn god zou gebeuren, zou ik me haasten om te zeggen dat ik daar niets mee te maken wil hebben."

"De oprichting van een Islamitische Staat kan een magnetische werking hebben. Er is een strijd om de zielen bezig", aldus De Wever. Enkele honderden jongeren uit ons land zijn vertrokken, waarvan 70 uit Antwerpen. "Die zijn allemaal ambtelijk geschrapt uit het bevolkingsregister, zodat ze niet zomaar kunnen terugkeren", legde hij uit.

Er zijn al heel wat geradicaliseerde jongeren vertrokken, maar er zijn er nog tientallen die vatbaar zijn voor radicalisering, benadrukt hij. Net als zijn collega-burgemeesters zet De Wever in op preventiebeleid, "maar het is de vraag wat te doen met zij die te ver weg zijn"

"Milquet maakte er een zootje van"

De Wever haalde nogmaals uit naar de manier waarop voormalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) de Syriëstrijders aanpakte. "Zoals veel dingen die ze naar zich toe heeft getrokken, heeft ze er een zootje van gemaakt."

"Het enige wat Milquet gedaan heeft, is een brief sturen naar de burgemeesters met de boodschap "volg dit nu maar op". Maar de burgemeesters hebben daar de middelen niet voor."

Preventie is niet voldoende, onderstreept De Wever. Hij pleit er nogmaals voor een Belgische "Homeland Security" op te richten, naar Amerikaans model. Er is een verbreding van de organisatie nodig, en van de logistieke mogelijkheden. "Als je onze samenleving zo verwerpt dat je ze met geweld bestrijdt, dan ben je niet meer welkom", meent de N-VA-voorzitter.