"De kans bestaat dat de Bardarbunga zal uitbarsten"

In IJsland is het risiconiveau voor de luchtvaart verhoogd tot code oranje. De IJslandse meteorologische dienst heeft die beslissing genomen nadat de activiteit van de vulkaan Bardarbunga is toegenomen. In 2010 leidde de uitbarsting van de Eyjafjallajökull nog tot chaos in het Europese luchtruim.

De Bardarbunga is een actieve vulkaan die zich onder de Vatnajökull bevindt, de grootste gletsjer van IJsland. "Op 16 augustus werd er een intense seismische activiteit waargenomen in de regio van de vulkaan", stelt de IJslandse meteorologische dienst. "En er was ook een aardbeving."

Die aardbeving zou de sterkste beving in de regio zijn geweest sinds 1996. "Op dit moment  is er van een uitbarsting nog geen sprake", klinkt het bij de meteorologische dienst. "Maar de kans dat de seismische activiteit leidt tot een uitbarsting met overstromingen en aswolken bestaat.

In IJsland is het risiconiveau voor de luchtvaart nu verhoogd tot code oranje. De aswolk die bij de uitbarsting van de Bardarbunga zou vrijkomen is immers gevaarlijk voor het luchtverkeer. Na de uitbarsting van de  Eyjafjallajökull in 2010 strandden zo'n honderdduizenden reizigers door vluchtbeperkingen.