"Olifanten zullen binnen 100 jaar uitgestorven zijn"

In Afrika worden er nu meer olifanten gedood dan er geboren worden. Dat zeggen internationale onderzoekers in de eerste grootschalig studie over de massale jacht op olifanten en ivoor. Voor elke olifant die een natuurlijke dood sterft zijn er 2 die neergeschoten worden. De vraag naar ivoor in China en het Verre Oosten is de laatste jaren explosief toegenomen.
Marc Mol/Solent News & Photo Agency

Volgens de onderzoekers zouden er sinds 2010 elk jaar zo'n 35.000 olifanten gedood worden in Afrika. "Tussen 2010 en 2013 heeft het continent elk jaar maar liefst 7 procent van de volledige olifantenpopulatie verloren", klinkt het. "Voor elke olifant die een natuurlijke dood sterft zijn er 2 die neergeschoten worden."

"Omdat die populatie per jaar slechts met 5 procent aangroeit, is er nu een kantelmoment bereikt", stellen de wetenschappers. "Er worden nu meer olifanten gedood dan er geboren worden." Als die evolutie niet gestopt wordt kan dat rampzalige gevolgen hebben. "Binnen 100 jaar zullen de olifanten in Afrika uitgestorven zijn als we niets doen", besluiten de onderzoekers. 

De voorbije jaren is de illegale handel van slagtanden gestegen omdat de vraag naar ivoor in China en het Verre Oosten explosief is toegenomen. "Stropers schieten in verschillende regio's in Afrika olifanten neer om op die vraag in te spelen", klinkt het. "Maar in sommige gebieden is de situatie erger dan elders."

In Botswana zou de olifantenpopulatie bijvoorbeeld gestaag aangroeien, maar in Centraal-Afrika zou de toestand rampzalig zijn. "Daar is op 10 jaar tijd 60 procent van de olifanten gedood", stellen de onderzoekers.

"De wereld moet nu beslissen hoeveel inspanningen er geleverd zullen worden om deze soort een toekomst te bieden", besluiten de wetenschappers. "De illegale handel in ivoor moet de frontlijn worden."

Meest gelezen