"Wilde mosselen eten écht geen goed idee"

Mosselen plukken aan de kust: het kan verleidelijk zijn, maar het is verboden en al helemaal geen goed idee voor je gezondheid. De mosselen aan de Belgische kust bevatten relatief hoge concentraties aan chemische stoffen en potentieel schadelijke bacteriën, zo blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Hun advies? Koop ze in de winkel.

Het instituut vergeleek de kwaliteit van wild geplukte mosselen, afkomstig van de strandhoofden in Nieuwspoort, Oostende en Zeebrugge, met die van Zeeuwse mosselen aangekocht in 3 grootwarenhuizen.

Uit hun onderzoek bleek dat zelfgeplukte mosselen een hogere concentratie bevatten aan vervuilende chemische stoffen, afkomstig van industrie en transport. Vooral bij de mosselen die groeiden op de kaaimuren van de havens van Oostende en Zeebrugge werd de voedingsnorm ruim overschreden. Mosselen die op de stranden groeiden hadden een lagere concentratie aan de chemische stoffen, maar dat maakt ze in geen geval gezonder.

Darmbacteriën

Want bij alle zelfgeplukte mosselen werd een verhoogde concentratie van de darmbacterie E.coli aangetroffen, die de voedingsnorm overschrijdt. Zelfgeplukte mosselen eten houdt daarom risico's in op maag-en darminfecties.

Commerciële mosselen worden daarentegen veelvuldig gespoeld met zuiver zeewater, waardoor er bij de meeste commerciële mosselen geen darmbacterie werd aangetroffen. "Maar bij de mosselen waarbij er wel E.coli werd aangetroffen was er geen gevaar. De concentratie was zo laag dat de voedingsnorm niet werd overschreven," aldus onderzoeker Bavo De Witte.

Vezels uit visnetten

In de mosselen die op de kaaimuren van de havens groeiden werden ook meer oranje vezels aangetroffen. Dat zijn vezels die worden gebruikt in visnetten. "Het zijn eigenlijk oranje stukjes plastic touw die het visnet beschermen. Maar door veelvuldig gebruik verdwijnen die stukjes in het water," verduidelijkt De Witte.

"Ook bij de herstelling van een net in de haven komen die vezels in het water terecht, en dat verklaart waarom er in de haven een grotere concentratie van oranje vezels kan worden vastgesteld dan in open zee."

Conclusie? Wilde mosselen plukken is niet alleen verboden, volgens de wetenschappers is het ook echt geen goed idee. Wie mosselen wil eten, koopt die beter in de winkel dan zelf op plukavontuur te gaan.