Amerikaanse journalist onthoofd door IS

IS heeft een video naar buiten gebracht waarin de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd wordt. Foley, die voor de GlobalPost werkte en fotograaf was voor persbureau AFP, verdween op 22 november 2012 in de buurt van Taftanaz, Syrië. Hij werd door gewapende mannen meegenomen toen hij richting de Turkse grens reisde.
Archieffoto

In de video, getiteld "A Message to America", is te zien hoe Foley zich tot zijn ouders richt. "Zorg dat ik enige waardigheid behoud en aanvaard geen schrale compensatie voor mijn dood van dezelfde mensen die de nagel aan mijn doodskist betekenden door hun luchtaanvallen in Irak."

Op het einde van het filmpje, waarvan het origineel intussen offline is gehaald, wordt een andere gijzelaar - de journalist Steven Sotloff - getoond die volgens een gemaskerde man "de volgende is", als de VS luchtaanvallen blijft uitvoeren op stellingen van de Islamistische Staat.

Niet bevestigd

IS krijgt de laatste maanden steeds meer voet aan de grond in Irak. De Verenigde Staten helpen het Iraakse leger om de IS-strijders, die de afgelopen weken ook al honderden jezidi's doodden, terug te dringen.

Het filmpje is nog niet onafhankelijk bevestigd. Op de Facebook-pagina Free James Foley werd aanvankelijk het bericht gepost dat men nog wacht op bevestiging dat het effectief Foley is die in het filmpje wordt onthoofd.

Daarna kwam er een boodschap van Jims moeder waarin wordt geschreven dat ze trots is haar zoon, omdat hij zijn leven gaf terwijl hij het lijden van het Syrische volk wilde tonen. In de boodschap wordt ook opgeroepen om de andere gijzelaars te sparen omdat ze onschuldig zijn omdat ze geen invloed hebben op het Amerikaans beleid in Irak, Syrië en elders.

VRT Nieuws toont video IS niet

VRT Nieuws heeft beslist om de video over de onthoofding van journalist James Foley niet te verspreiden of te laten zien. De video is gemaakt en verspreid door IS, een terreurorganisatie die met de video alleen maar nieuwe rekruten wil werven, en vooral veel angst wil zaaien.

In de hele wereld is momenteel een oproep gelanceerd om de video niet te bekijken of te delen op sociale media, via #ISISmediablackout.

VRT Nieuws doet niet aan zelfcensuur, maar wil over wat gebeurt in Irak en Syrië kunnen berichten zonder gebruik te moeten maken van propagandavideo’s. VRT Nieuws heeft Rudi Vranckx en zijn ploeg naar de regio gestuurd om onafhankelijk verslag te kunnen uitbrengen over de gruwel die daar aan het gebeuren is. VRT Nieuws wil niet meedoen aan het verspreiden van haat en angst in de wereld.

De hoofdredactie van VRT Nieuws