Bellewaerde heeft nu ook vrouwelijk Amoerluipaard

In het attractiepark Bellewaerde is vandaag het vrouwelijke Amoerluipaard Vlada aangekomen. Het dier komt uit Tallin Zoo, in Estland. Vlada moet een belangrijke rol gaan spelen in het internationale kweekprogramma waaraan Bellewaerde meewerkt.

Sinds eind juni verblijven al twee mannelijke Amoerluipaarden in Bellewaerde, in een nieuwe residentie die speciaal voor de katachtigen is ontworpen.

Vlada is overgevlogen van uit Estland. "Verdoving tijdens het transport is niet toegestaan, omdat dit het dier minder alert maakt, waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot. Vlada werd wel in een zo donker mogelijke transportkoffer vervoerd om haar rustig te houden", zegt dierenarts Melissa Nollet van Bellewaerde.

Vlada zal samen met het mannetje Kitan deelnemen aan het internationaal kweekprogramma. Het is de bedoeling om na verloop van tijd de nakomelingen terug uit te zetten in hun natuurlijke habitat in Rusland en Noord-China.

Het Amoerluipaard is bijna volledig uitgestorven. Uit een telling in 2007 bleek dat zich nog 25 tot 34 exemplaren in het wild bevonden, waarvan maar 6 vrouwtjes. Om te kunnen overleven zijn ten minste 66 tot 100 wilde dieren nodig. Door de vernietiging van zijn leefomgeving, de voortgaande bonthandel en trofeejagers is het Amoerluipaard een van de meest bedreigde katachtigen ter wereld.