Canvas volgt "Onze jongens" in Afghanistan

Canvas heeft de plannen voor het najaar voorgesteld in de studio's van het Kaaitheater in Brussel, met een tiental nieuwe programma's en heel wat vaste waarden. "De voorstelling vindt plaats in het centrum van de stad en dat is niet toevallig. Met "Atelier de stad" focust Canvas dit najaar sterk op het leven in de stad, bij ons, maar ook elders", aldus Jean Philip De Tender, manager televisie bij de VRT.

Jean Philip De Tender heeft bij de voorstelling van het najaar van Canvas even teruggeblikt op de voorbije maanden. "2014 staat nu al te boek als het jaar waarin Canvas het kijkcijferrecord aller tijden op zijn naam schreef met de WK-wedstrijd België - Verenigde Staten. Maar we zien ook dat Canvas zonder voetbal stabiel blijft op 8,8 procent marktaandeel", aldus De Tender.

"Mooi, maar niet het moment om op onze lauweren te rusten. Canvas wil relevant blijven en doet dat dit najaar met een rijk aanbod aan nieuwe programma's. We snijden complexe onderwerpen aan, zoals migratie met "Weg van België" van Phara de Aguirre, of "Onze jongens" dat Belgische militairen op missie in Afghanistan volgt. Dichter bij huis maakt Annick Ruyts in "De bijl van Cupido" (foto) alle aspecten van relaties bespreekbaar."

Later in het najaar gaan onder meer de "Atelier de stad" en "De wilde keuken" van start. Met "Atelier de stad" wil Canvas een aanzet geven tot nadenken over de manier waarop we de steden vorm zullen geven en hoe we er ons leven kunnen organiseren om het voor iedereen aangenaam te houden. Dat gebeurt met een reeks documentaires (Atelier de stad), een talkshow (Studio de stad) en tal van andere programma's over leven in de stad.

In "De wilde keuken" gaan Sven Speybrouck en Wouter Klootwijk op zoek naar waar ons eten vandaan komt. Het gaat van frieten over paarden en duiven tot uien en bier.

Er is ook de nieuwe quiz "Lijst Debecker" en journalist Rob Heirbaut heeft samen met professor Hendrik Vos "Het IJzeren Gordijn" gemaakt. Met de fiets reizen ze langs de meest markante plekken langs het IJzeren Gordijn, 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur.

"Man over boek" alweer van de partij

Stijn Van de Voorde (foto) gaat in het najaar een nieuwe reeks van "Man over boek" presenteren. De presentator gaat opnieuw op zoek naar interessante en spitante verhalen uit de wondere wereld van de boeken en de schrijvers.

Thomas Vanderveken maakt opnieuw een reeks interviews voor "Alleen Elvis blijft bestaan", met onder anderen Guy Mortier, Patrick Janssens, Petra De Sutter en Wouter Vandenhaute. Er komt ook een nieuwe reeks van "Belpop" en "Hoera cultuur!" blijft de vertrouwde gids van de culturele agenda.

VRT Nieuws zal op Canvas opnieuw de vertrouwde afspraken met de actualiteit verzorgen in programma's als "Reyers laat", "Panorama", "Villa politica", "Vranckx", "Login" en "Terzake".

In het najaar wordt het allerlaatste seizoen van "Breaking bad" uitgezonden op Canvas en ook "The Americans", "The bridge", "Boss" en de crimi's "Hinterland" en "Shetland" verschijnen op de buis. Daarnaast is er een hele lijst films gepland, zoals een drieluik van de broers Coen en werk van Pedro Almodovar, Woody Allen, Michael Haneke en Tom Ford.

De liefhebbers van sport kunnen op de VRT-zender naar "Extra time", "Sporza zondag" en een nieuwe reeks van "Karakters" kijken. In "Karakters" praat Ben Crabbé met een aantal sportpersoonlijkheden.