China pakt 1.000 vermeende sekteleden op

In China zijn bijna 1.000 vermeende sekteleden opgepakt. Tientallen leden van de sekte "De Kerk van de almachtige God" vlogen in juni al de gevangenis in, na de moord op een vrouw in een fastfoodrestaurant. Onder de 1.000 arrestanten zijn 100 leden van de zogenoemde harde kern van de sekte.

Donderdag begint het proces over de moord. De vrouw zou zijn doodgeslagen in het restaurant omdat ze weigerde haar telefoonnummer aan sekteleden te geven. De zaak leidde in heel China tot protesten tegen de sekte.

De sekte heeft heel wat leden in de Centraal-Chinese provincie Henan. Aanhangers van "De Kerk van de Almachtige God" geloven dat Jezus is teruggekeerd op aarde als Yang Xiangbin, de vrouw van oprichter Zhao Weishan.

De regering maakt al langer jacht op leden van de groepering, die in China wordt gezien als illegale sekte. Volgens de Chinese autoriteiten gebruikt de sekte het christendom om leden te rekruteren voor criminele praktijken. De sekte had opgeroepen om de communistische partij, door haar steevast "De Rode Draak" genoemd, te vernietigen.