Dodental van ebola-epidemie rondt kaap van 1.200

De ebola-epidemie in West-Afrika blijft nieuwe slachtoffers maken. Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn nu al 2.240 besmettingen vastgesteld. 1.229 mensen zijn overleden. Vooral in Liberia en Sierra Leone zijn de autoriteiten er nog altijd niet geslaagd om de verspreiding van het dodelijke virus een halt te te roepen.
AP2014

In Liberia zijn in drie dagen tijd 53 nieuwe dodelijke slachtoffers geteld, in Sierra Leone 17 en in Guinee 14. In Nigeria, het dichtstbevolkte land van Afrika, zijn drie nieuwe besmettingen vastgesteld, maar niemand is er bezweken aan het virus.

De toestand lijkt het ergst in Liberia en Sierra Leone. In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia zijn intussen wel de 17 patiënten terecht die zondag uit quarantaine waren ontsnapt in de wijk West Point. "We zijn opgelucht dat alle 17 patiënten terecht zijn en nu zijn ondergebracht in een speciaal behandelingscentrum", bevestigt minister van Informatie Lewis Brown.

Er is ook enig goed nieuws over de drie besmette geneesheren in Liberia die behandeld zijn met het experimentele geneesmiddel Zmapp. Volgens minister Brown vertonen ze alle drie "opmerkelijke tekenen van verbetering".

De Wereldgezondheidsorganisatie werkt nu ook samen met het Wereldvoedselprogramma van de VN om voedselhulp te brengen naar zo'n miljoen mensen die in geïsoleerde zones leven en hun huis niet uit kunnen om voedsel te gaan kopen.

Desondanks blijft de angst voor een verdere verspreiding van ebola groot. De Liberiaanse overheid heeft tussen 21 uur en 6 uur een avondklok ingesteld om de verplaatsingen van de bevolking beter te kunnen controleren. Gisteren kondigde Kameroen al aan dat het zijn gemeenschappelijke grens met Nigeria sluit. De grens tussen beide landen is zo'n 2.000 kilometer lang, en de autoriteiten in Kameroen zijn bang dat het virus die grens zal oversteken. Nochtans zijn alle ebolagevallen vastgesteld in Lagos, in het westen van Nigeria, vlak bij de grens met Benin.

AP2014