Doel 3 en Tihange 2 mogelijk voorgoed dicht door scheurtjes

De kans is groot dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 de hele winter zullen stil liggen, tot het voorjaar, en misschien wel voor altijd. Dat heeft onze redactie uit meerdere betrouwbare bronnen vernomen. Een nieuwe reeks testen heeft namelijk aangetoond dat het staal van de reactorwand te veel verzwakt is.
Archieffoto

De twee kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer in 2012 stilgelegd omdat er duizenden kleine scheurtjes in de stalen wanden van de reactorvaten waren aangetroffen. De reactoren werden voor een jaar stilgelegd en er werd een reeks testen uitgevoerd.

In de zomer van 2013 werden de reactoren weer opgestart op basis van de positieve resultaten van de eerste reeks testen. Op verzoek van de nucleaire waakhond FANC werd er tegelijkertijd met de heropstart een tweede reeks testen uitgevoerd.

In maart 2014 werden de reactoren opnieuw stilgelegd omdat uit de tweede reeks testen bleek dat er een probleem was met de reactorwanden. Het FANC gaf toen ook de opdracht voor een derde reeks testen.

Uit de tussentijdse resultaten van die testen, uitgevoerd in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, blijkt nu dat de reactorwanden door die duizenden scheurtjes te erg verzwakt zijn en zo de straling van de reactorvaten niet voldoende aankunnen.

De derde reeks testen is nog niet afgelopen. Ten vroegste binnen enkele weken komt Electrabel met een definitief rapport. Maar als de tussentijdse resultaten bevestigd worden, dan zouden Doel 3 en Tihange 2 ten vroegste in het voorjaar van 2015 opnieuw opgestart kunnen worden, zo zeggen goedgeplaatste bronnen. Bovendien is er een verhoogde kans dat de reactoren nooit meer zullen werken.

22 soortgelijke reactoren in hele wereld

Het bedrijf dat de reactorwanden leverde, heeft soortgelijke reactorwanden geleverd aan in het totaal 22 kerncentrales in de hele wereld, waaronder tien in de Verenigde Staten. Ook in die centrales zouden er dus problemen kunnen rijzen met de reactorwanden.