Eerste Palestijnse doden na aflopen staakt-het-vuren

Het broze bestand tussen Israël en Hamas is weer aan flarden geschoten. Het Israëlische leger heeft weer luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, ter vergelding van drie raketten die vanuit Gaza waren afgevuurd richting Zuid-Israël. Daarbij kwamen een vrouw en een tweejarig meisje om het leven. De Israëlische onderhandelaars in Caïro worden teruggeroepen.

Na twee weken van relatieve rust lijkt de geweldcarroussel in het Midden-Oosten weer op gang te komen. Nog geen half uur nadat het Israëlische leger had gemeld dat er vanuit Gaza drie raketten waren afgeschoten op Israël, is het zelf begonnen met "aanvallen tegen terroristische doelwitten in de Gazastrook". Daarbij vielen ook de eerste dodelijke slachtoffers sinds het staakt-het-vuren afliep, een vrouw en een tweejarig meisje.

Het Israëlische leger roept intussen zijn landgenoten die tot 80 kilometer van de Gazastrook wonen op om hun schuilkelders te openen.

Hiermee lijkt een definitief staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas weer van de baan. Daarover wordt nu al enkele weken onderhandeld in de Egyptische hoofdstad Caïro, maar veel vooruitgang lijkt daar niet geboekt te zijn.

De standpunten van Israël liggen nog altijd mijlenver uit elkaar. Hamas wil dat Israël een eind maakt aan de blokkade van de Gazastrook, waardoor de 1,8 miljoen Palestijnen in dat gebied al jarenlang in een economische wurggreep worden gehouden. Israël ziet dat niet zitten omdat het zegt te vrezen dat Hamas daardoor de kans zal krijgen zich te herbewapenen. Israël eist dan weer dat Hamas volledig wordt ontwapend, een eis die allicht onmogelijk is voor Hamas.

Het staakt-het-vuren dat zo'n twee weken geleden inging, volgde op een maand van oorlog, waarbij vooral aan Palestijnse zijde veel burgerslachtoffers zijn gevallen: zo'n 2.000. Aan Israëlische zijde zijn er 67 doden gevallen, onder wie drie burgers. Israël zegt dat het zijn burgers wil beschermen, maar in realiteit heeft het vooral in de Gazastrook enorme schade aangericht.