Filmfestival Montréal schuift Chinese cinema naar voren

De organisatoren van het Montréal World Film Festival in Canada plaatsen tijdens de editie van dit jaar de Chinese filmindustrie in de schijnwerpers. Er staan acht Aziatische films geprogrammeerd in diverse secties. Het filmfestival vindt plaats van 21 augustus tot 1 september. Ook verscheidene Belgische regisseurs trekken richting Canada om er hun (lang)speelfilm voor te stellen.

De Chinese cinema heeft zich de afgelopen decennia opgewerkt tot een gevestigde waarde op de internationale filmkaart. In de officiële competitie wordt China vertegenwoordigd door Zhang Wei met "Factory Boss".

In andere secties zijn onder meer de Berlijnse Gouden Beer "Black Coal, Thin Ice" van Diao Yinan en "The Great Hypnotist" van Leste Chen te zien. Voorts worden Wong Kar Wai's "The Grandmaster" uit 2013 en "Norwegian Wood" van Tran Ang Hung (2010) opnieuw vertoond.

Daarnaast organiseert het filmfestival ook een eerbetoon aan Michael J. Werner, de Amerikaanse filmproducent die al twintig jaar in Hongkong woont. Hij is met zijn productiemaatschappij Fortissimo Films een belangrijke schakel in de productie en distributie van Chinese films.

Ook Belgische films te zien in Montréal

Ook ons land is vertegenwoordigd op het wereldfilmfestival. In de officiële competitie zit een Belgische film: "Melody" van Luikenaar Bernard Bellefroid. "De behandeling" van Hans Herbots is geselecteerd in het programmaluik Focus on World Cinema, samen met "Cadet", een kortfilm van Kevin Meul.

De Vlaams-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa, die tientallen prijzen pakte met de kortfilm "Baghdad Messi", stelt zijn nieuwste kortfilm "Bad Hunter" dan weer voor in de officiële kortfilmcompetitie. "L"année prochaine" van Vania Leturcq werd geselecteerd voor de competitie van de debuutfilms.

Tot slot maakt ook de collectie "12 minuten over vrede" zijn debuut in Montréal. Dat is een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de 'Groote Oorlog'. 16 Vlaamse animatoren realiseerden daarvoor 12 uiteenlopende animatiefilmpjes van een minuut met het thema vrede als rode draad.