Gouverneur Perry zal zich bij autoriteiten aandienen

De Texaanse gouverneur Rick Perry gaat zich bij een gevangenis aandienen nadat hij is aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Het gaat om een reeks formaliteiten zoals het afnemen van vingerafdrukken, er loopt nog geen arrestatiebevel tegen hem.

De gouverneur werd eerder deze week door een burgerrechtenbeweging aangeklaagd wegens machtsmisbruik. Hij zou de procureur van de county Travis, Rosemary Lehmberg, op ongepaste wijze onder druk hebben gezet. De burgerrechtenbeweging Texans for Public Justice vraagt daarom zijn ontslag als gouverneur.

Er loopt momenteel geen arrestatiebevel tegen de gouverneur. Mogelijk zou hij vrijdag officieel in beschuldiging worden gesteld. Perry zou zich wel al naar het gevangeniscomplex in Austin, in de staat Texas, begeven waar een foto van hem zal worden genomen en zijn vingerafdrukken worden genomen.

De klacht werpt in elk geval een schaduw over zijn mogelijke kandidatuur voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in 2016. Mogelijk loopt de gerechtelijke procedure namelijk door tot in 2016.

Perry zelf noemt de aanklacht politiek gemotiveerd en verzekerde dat hij ze zou weerleggen. Als hij toch schuldig bevonden zou worden, riskeert de gouverneur een gevangenisstraf van vijf jaar of meer.