Melbourne is meest leefbare stad ter wereld

Melbourne is voor het vierde jaar op rij de meest aangename stad om in te leven. Dat stelt althans de The Economic Intelligence Unit in haar jaarlijkse Liveability Survey. Door allerlei conflicten zijn een aantal steden fors gezakt in de 140 steden tellende lijst.
AP2006

The Economic Intelligence Unit (EIU) is een onderdeel van The Economist Group, een zusterbedrijf van het nieuwsmagazane The Economist. De EIU levert informatie aan haar klanten over de risico's en voordelen van bepaalde locaties waar de klanten eventueel een bedrijf willen oprichten.

Elk jaar brengt de EIU een Liveability Survey uit over de leefbaarheid van tientallen steden over de hele wereld. De term leefbaarheid is gebaseerd op een hele reeks factoren, zoals stabiliteit, de kwaliteit van de gezondheidszorg, cultuur, leefmilieu, onderwijs en infrastructuur.

Allen naar Melbourne, Damascus te mijden

Voor het vierde jaar op rij is de Australische stad Melbourne de meest aangename stad om in te leven. Melbourne wordt gevolgd door de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op de tweede plaats en de Canadese steden Vancouver en Toronto op de derde en vierde plaats.

De Syrische hoofdstad Damascus staat niet geheel onverwacht op de 140e en dus laatste plaats in de lijst. Dhaka in Bangladesh, Port Moresby in Papoea-Nieuw-Guinea en Lagos in Nigeria zijn evenmin aangename steden om in te leven, zo blijkt uit de lijst.

Kiev in vrije val

Het onderzoek van de EIU bevat ook een lijst met steden waarvan de leefbaarheid in de voorbije vijf jaar het sterkst is afgenomen. Ook hier komt Damascus het slechtst uit. De Syrische hoofdstad tekende een "verlies" van 28 procent op.

Ook Kiev, de Oekraïense hoofdstad, maakt een vrije val in de lijst door het aanhoudende conflict in het land: een verlies van 17,8 procent. Kiev moet het dit jaar met een 124e plaats doen.

De Russische steden Sint-Petersburg en Moskou zagen hun leefbaarheid met zo'n 3 procent zakken. De Griekse hoofdstad Athene verloor bijna 4 procent.

Wereld iets minder leefbaar

In het totaal toont de studie aan dat de wereld de voorbije vijf jaar over het algemeen een klein beetje minder leefbaar is geworden (een daling met 0,7 procent). Wat de parameters stabiliteit en veiligheid betreft, was er een daling met 1,3 procent.

"Dit mag marginaal lijken, maar het verlies toont aan dat meer dan 50 steden in de wereld er de voorbije vijf jaar op achteruitgegaan zijn wat de leefbaarheid betreft", verduidelijkt de EIU.