Nooit eerder zo veel aanvallen op humanitaire hulpverleners

Vorig jaar verloren wereldwijd 155 humanitaire hulpverleners het leven bij aanslagen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoekscentrum Humanitarian Outcomes. Een triest record en de onrustwekkende tendens zet zich dit jaar voort, zo blijkt.

Afghanistan was het land waar vorig jaar de meeste humanitaire werkers stierven bij aanslagen: 81 hulpverleners kwamen er om het leven. Driekwart van alle geweld tegen humanitaire werkers deed zich overigens voor in vijf landen: naast Afghanistan gaat het om Syrië, Zuid-Soedan, Pakistan en Soedan.

Naast 155 doden telde Humanitarian Outcomes in 2013 ook 171 zwaargewonden en 134 ontvoeringen, een stijging met 66 procent in vergelijking met het jaar voordien. De tendens lijkt zich dit jaar ook gewoon door te zetten. Van januari tot midden augustus telde het onderzoekscentrum al 79 humanitaire werkers die omkwamen bij aanslagen.

Vandaag debatteert de VN-Veiligheidsraad in New York over de bescherming van humanitaire werkers. Dat gebeurt naar aanleiding van de 11e verjaardag van de aanslag in Bagdad waarbij 22 medewerkers van de VN gedood werden.