Pakistaanse betogers rukken op naar parlement

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn tienduizenden betogers doorgedrongen tot in de beveiligde zone rond het parlement. Ze willen dat premier Nawaz Sharif aftreedt na beschuldigingen van verkiezingsfraude.

Eerder deze week kwamen al tienduizenden betogers op straat om te protesteren tegen het bewind van premier Sharif. De protesten werden geleid door oppositieleider Imran Khan, die vorig jaar kandidaat was bij de verkiezingen, maar niet verkozen raakte.

Khan beschuldigt Sharif ervan dat hij de stembusgang heeft vervalst. De regering is naar verluidt bereid om die beschuldigingen te onderzoeken, maar Sharif liet alvast verstaan dat hij niet zal wijken.

In de loop van de dag trokken opnieuw tienduizenden betogers door de straten van Islamabad. Woensdagmorgen vroeg plaatselijke tijd bereikten ze de beveiligde zone rond het parlement en drongen ze naar verluidt door tot in die zone. Ze hadden kranen en snijwerktuigen bij om de versperringen te doorbreken.

Onder luid applaus verklaarde Khan dat de mars vreedzaam moet blijven en dat zijn aanhangers het parlement en de buitenlandse ambassades niet zullen binnendringen. "Maar als de premier niet binnen 24 uren ontslag neemt, dan rukken we op naar zijn officiële residentie", voegde hij eraan toe.

Normaal wemelt het in de beveiligde zone van de politieagenten, maar de regering kondigde dinsdag aan dat de controle is overgedragen aan het leger. Zo'n 700 soldaten zijn ter plaatse, maar minister van Informatie Pervez Rashid had eerder op de dag al verklaard dat geweld vermeden moet worden.

Het Pakistaanse leger heeft intussen opgeroepen een dialoog te starten om de crisis tussen de regering en de oppositieleiders op te lossen. "Deze situatie vereist geduld, wijsheid en scherpzinnigheid van alle partijen", klonk het.