Paus Franciscus hoopt op snelle zaligverklaring Mgr. Romero

Volgens paus Franciscus zijn er geen belemmeringen meer voor de zaligverklaring van Monseigneur Romero. "Alle doctrinale problemen zijn van de baan", aldus Franciscus die eraan toevoegde dat het dossier nu de normale procedure volgt. De aartsbisschop van San Salvador werd in 1980 door doodseskaders vermoord tijdens een misviering in zijn kathedraal. Zijn zaligverklaringsproces was geblokkeerd door de Congregatie voor de Geloofsleer.

Romero had zich de woede van het rechtse Salvadoraanse regime op de hals gehaald doordat hij zich herhaaldelijk uitsprak tegen het geweld en de repressie van het Salvadoraanse leger en de kant van de rebellen koos. El Salvador werd tussen 1980 en 1992 verscheurd door een bloedige burgeroorlog tussen het rechtse regime en linkse rebellen.

Volgens Franciscus was de zaligverklaring in het verleden "uit voorzorg" geblokkeerd door de Congregatie voor de Geloofsleer. De Vaticaanse instelling trad begin jaren 80 onder leiding van toen nog kardinaal Joseph Ratzinger met harde hand op tegen wat beschouwd werd als "marxistische excessen".

Volgens Franciscus echter was Romero "een man van God". Hij liet uitschijnen dat hij ook het gegeven van martelaarschap binnen de kerk wou uitbreiden zodat meer kandidaten in aanmerking zouden komen. In tegenstelling tot bij een zaligverklaring hoeven bij een martelaarschap geen mirakels voorgedragen worden.