Politie in Ferguson vuurt traangas af naar betogers

In Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri, heeft de politie opnieuw traangas en flitsgranaten afgevuurd op de betogers. De politieactie kwam er na uren van relatief vreedzaam maar gespannen straatprotest. In de voorstad van St. Louis is het al dagen erg onrustig na het neerschieten van een ongewapende zwarte 18-jarige tiener door een blanke agent op 9 augustus. In een poging om de rust terug te doen keren, heeft de Amerikaanse regering de procureur-generaal naar Missouri gestuurd.

Gisteren waren troepen van de National Guard, de reservestrijdkrachten van het Amerikaanse leger, naar de stad gestuurd, waarna de gouverneur van Missouri de avondklok had opgeheven. Het uitgaansverbod, van middernacht tot 5 uur 's ochtends, was samen zaterdag met de noodtoestand uitgeroepen.

Na het opheffen van de avondklok stonden betogers en politie vannacht opnieuw urenlang tegenover elkaar. Volgens de nieuwszender CNN zette de politie traangas en granaten in nadat de betogers met glazen en plastic flessen begonnen te gooien en een straat probeerden te blokkeren. Volgens sommige ooggetuigen zou er ook geschoten zijn. Zeker twee mensen raakten daarbij gewond. 31 mensen zijn opgepakt.

De agenten probeerden daarop de betogers uit elkaar te drijven.Soldaten van de National Guard hielden de toestand vanop afstand nauwlettend in de gaten.

Obama

Eerder op de avond werd nog gemeld dat de sfeer rustig maar wel erg gespannen was. Het is niet duidelijk wat de nieuwe escalatie veroorzaakt heeft.

President Barack Obama heeft de gouverneur van Missouri met klem opgedragen om de reservetroepen met mate in te zetten. Obama pleitte ook voor verzoening in de plaats van geweld.