Steeds meer dubbelgangers gevat bij paspoortcontrole

Op de luchthaven van Zaventem zijn vorig jaar 214 mensen betrapt die ons land probeerden binnen te komen met het paspoort van iemand anders. Dat aantal stijgt elk jaar schrijft De Morgen. Omdat paspoorten almaar moeilijker na te maken zijn, is het eenvoudiger om je voor te doen als dubbelganger van wie op de pasfoto staat.

In 2012 werden 194 lookalikes betrapt, in 2013 ging het om 214 dubbelgangers die zich niet goed genoeg hadden vermomd. In totaal zijn op Zaventem vorig jaar 1.419 reizigers aangetroffen met een vals, vervalst, gestolen of frauduleus paspoort.

De vermommingen worden populair omdat de paspoorten zelf steeds moeilijker na te maken zijn. Om de problemen met de lookalikes op te lossen, komt Brussels Airport volgend jaar met zes biometrische scanners.

"De verhoudingen van het hoofd worden vergeleken met de foto op het paspoort", legt Peter De Waele van de federale politie uit. "Als dat helemaal op punt staat, zal ook de optie om vingerafdrukken te vergelijken, bekeken worden."