Vlaamse regering steunt vragen land- en tuinbouwsector

De Vlaamse regering vraagt samen met de land- en tuinbouwsector meer Europees geld voor wie getroffen is door het Russische invoerverbod op onder meer peren en varkensvlees. Europa moet ook geld vrijmaken van buiten zijn landbouwbudget, luidt het nog.

De Europese Unie belooft 125 miljoen euro crisissteun aan de Europese tuinbouwers na het Russische embargo. Te weinig, vindt minister-president Geert Bourgeois: "Het is niet alleen Vlaanderen dat getroffen is, ook andere landen zijn zwaar getroffen. 125 miljoen euro is absoluut onvoldoende om compensaties te kunnen geven aan de getroffen sectoren."

Volgens de Boerenbond kan de schade voor de hele Europese land- en tuinbouwsector in de miljarden lopen. Daarom moet Europa met meer over de brug komen, vindt voorzitter Piet Vantemsche.

"Het zou niet fair zijn als de kosten van deze crisis alleen maar met het landbouwbudget gefinancierd worden. Voor de boeren zou dat een broekzak-vestzak operatie zijn", zegt Vanthemsche nog. Hij bedoelt daarmee dat wat de boeren dan aan extra crisissteun krijgen, ze minder aan inkomenssteun krijgen.  

Vandaar de vraag dat Europa ook geld zou gaan zoeken voor een bijkomend solidariteitsfonds, buiten het landbouwbudget.

Intussen is de Vlaamse regering wel bereid om eigen fruit en groente meer in eigen land te promoten - via scholen bijvoorbeeld -  en op termijn nieuwe buitenlandse afzetmarkten te gaan zoeken.

Algemeen Boerensyndicaat tevreden

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is tevreden dat het voorstel van de landbouwsector om bijkomende middelen vrij te maken buiten het Europees crisisfonds uit het landbouwbudget door Bourgeois en Schauvliege volmondig ondersteund wordt en dat de nodige stappen gezet worden om dit bij de Europese autoriteiten op de agenda te zetten.

Dat laat het ABS dinsdag weten in een reactie. "Om de grote verwachte verliezen te compenseren is het voor het ABS cruciaal dat een extra noodfonds gespijsd wordt met niet-landbouwmiddelen. Dit was een van de cruciale vragen van het ABS omdat de crisisreserve absoluut niet toereikend is", luidt het.