VN zet in op humanitaire corridor naar noorden van Irak

De Verenigde Naties willen een humanitaire corridor opzetten naar het noorden van Irak. De hulp naar de regio zal aangevoerd worden met vliegtuigen, schepen en vrachtwagens. Intussen is het Iraakse leger bezig aan een opmars om de stad Tikrit te heroveren op IS, Islamitische Staat
A2014

De Verenigde Naties willen gedurende vier dagen met vliegtuigen hulpgoederen brengen naar het noorden van Irak. Daarna zouden konvooien over de weg via Turkije en Jordanië ingezet worden. Ook vanuit havens in Iran zou er hulp aangevoerd worden.

Het Iraakse leger is intussen begonnen met een offensief om de Islamitische Staat (IS) uit de stad Tikrit, ruim 150 km ten noorden van hoofdstad Bagdad, te verdrijven. Dat verloopt moeizaam door berm-bommen en landmijnen.

IS veroverde Tikrit in juni. Sindsdien probeerde het Iraakse leger al verschillende keren om de stad weer in handen te krijgen, maar daar slaagde het leger nooit in.