Zeeplankton aan buitenwand van het ISS gevonden

Er is zeeplankton gevonden aan de buitenzijde van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovjov vandaag bekendgemaakt, daags na een succesvolle ruimtewandeling van twee Russische kosmonauten.
NASA2010
Archieffoto

Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev hebben volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vijf uur en elf minuten in het absoluut luchtledige gewerkt.

Ze hebben daarbij 400 km boven het aardoppervlak succesvol de Russisch-Peruaanse nanosatelliet NS-1 uitgezet, experimenten weggehaald en geplaatst, uitrusting geïnstalleerd en de buitenzijde van de spacemeccano geïnspecteerd. Het werk is voorspoedig verlopen, want aanvankelijk zou het uitje meer dan zes uur duren.

Verrassing

Een grotere verrassing was evenwel het nieuws van vluchtleider en ex-kosmonaut Solovjov dat tijdens experimenten vorig jaar sporen van zeeplankton zijn gevonden aan de buitenzijde van het ISS. Vroeger was al gebleken dat sommige organismen buiten het station kunnen overleven, ten prooi aan gewichtloosheid, extreme temperaturen en felle kosmische straling.

Hoe het plankton aan de wand van het ISS is kunnen komen, kon Solovjov niet zeggen en dient volgens hem verder onderzocht te worden. Zo is er bijvoorbeeld geen plankton aanwezig op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan.

Feit is echter ook dat de buitenwand van het ISS sterk vervuild is, onder meer ten gevolge van de werking van raketmotoren. Vooral de ramen van het ISS zijn aan een schoonmaak toe.