660 inbrekersbendes actief in België

Na analyse van ruim 75.000 woninginbraken en pogingen concludeert de politie dat er vorig jaar 660 rondtrekkende inbrekersbendes actief waren in België. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van politiecijfers.

"Deze bendes bestaan minstens uit drie personen, maar zij tellen gemiddeld vijf tot tien ­leden. Wij hebben 2.003 van de 2.444 leden van die groepen kunnen identificeren. Die zijn meestal twintig tot dertig jaar oud. En één op de vijf is minderjarig", zegt Eddy De Raedt, hoofd van de cel 'Misdrijven tegen goederen' van de federale politie in Het Nieuwsblad.

De identificatie van de leden bevestigde het vermoeden dat heel wat inbrekers uit Oost-Europa komen. Roemenië levert het gros van de inbrekers.

Asse enig in top-10

Opvallend is wel dat het risico op een woninginbraak in Wallonië merkelijk hoger ligt dan in Vlaanderen. De arrondissementen Luik, Charleroi en Hoei gaan Asse vooraf, het enige Vlaamse arrondissement in de top-10 van deze rangschikking.

Dat er in Asse zo veel wordt ingebroken, ligt waarschijnlijk aan de nabijheid van de Ring. Volgens Daniël Noens van politiezone liggen de cijfers in Asse ook zo hoog omdat mensen er sneller aangifte doen van een inbraak. "Wij voeren immers al jaren intens strijd tegen woninginbraak en publiceren er veel over." Volgens Noens verlaagt dit mogelijk de drempel om aangifte te doen.