8 - "Bart De Wever, distantieer u!" - Celia Ledoux

Die mensen kwamen me altijd heel vriendelijk voor. Ongelofelijk dat ik niets verdachts zag. Die kinderen! Alle vier perfect gewassen, terwijl ik er twee amper aangekleed krijg en mezelf dan het haar vergeet te kammen. Die moeder, perfect vriendelijk; die vader, altijd een vriendelijk praatje. In bijna accentloos Nederlands ook nog. Terwijl het toch maar Walen zijn!

De IS-Waal!

Zelfs toen onze wittebroodsruzies dwars door de gedeelde muur heen schalden, hoorden we alleen burengerucht van hun “musicerend” grut. Nu de oudste elke avond gratis pianoconcerto's houdt (in de badkamer uitstekend te volgen), valt zelfs daarover niet meer te klagen. Die moeder: arts, maar toch uitmundende mama. Heeft in haar tuin alleen was wapperen en geen spriet onkruid. Geen ergerlijk huisdier. Stuurt haar tieners buiten om mijn haagsnoeisel op te rapen. Katholiek op z'n best met al die naastenliefde en toch niet benepen. Alles perfect. Je krijgt er de neten van. Verdacht perfect.

Deze week wist ik opeens wat er met hen mis was. Bart De Wever waarschuwde dat de moslimgemeenschap zich moest distantiëren van IS. Nu had ik zowat elke moslim in mijn buurt, geseculariseerd of niet, walgend over IS horen spreken (Bart kent misschien te weinig moslims?). Maar: niet mijn buren. Mijn brave, Waalse doktersburen, die hadden zich niet van IS gedistantieerd.

Ja, mensen. Denk je tien jaar naast een minder dysfunctionele familie Von Trapp te wonen, blijkt het een nest IS-sympathisanten! Dan voelt een mens zich in de aap gelogeerd. Een paar dagen lang zat ik met glazen aan de oren tegen de muur en hield de aanslaande boiler steeds voor een aftellende bom. Ik vermeed de ijssalon om de hoek – immers de beste van Brussel, daarmee een extreem legitiem terroristisch zomerdoelwit.
Alles bleef stil.

Intussen sijpelde de symboliek van Bart De Wevers uitspraak mijn bewustzijn in. De goeie man bedoelde het helemaal niet stigmatiserend. Hij wilde simpelweg verwarring tegengaan. Distantieer je, en je bent zéker oké; distantieer je niet, dan ben je schuldig tot onschuldig bevonden. Zekerheid voor alles!
Ik volgde zijn idee. Hoor je bij een gemeenschap, doet iemand in die gemeenschap iets fout, dan distantieert een verstandig mens zich. Welk inzicht!

Alles komt goed!

Vrienden: nu komt alles goed.
Natuurlijk morde u bij de coöptatie van Jan Becaus dat intussen Pol Van Den Driessche inclusief losse ledematen in alle stilte ook gecoöpteerd werd. U vroeg zich wellicht af of een paar vrouwen (m/v) seksueel schofferen op het werk u ook een Senaatszetel zou opleveren. Nu begrijpt u: alras zal Bart De Wever zich van Pol(lekes) distantiëren!
U maakte zich bezorgd toen zoon Jambon universiteits-elitarisme voorstond, maar vond niet dat dat vader Jambon compromitteerde? U dwaalt! Natùùrlijk moet Jan Jambon zich publiek distantiëren. Erfzonde is weer helemaal in.

Erfzonde is het nieuwe zwart

Joods Actueel wilde weten of Marc Van Ransts voorouders wel goed zaten in de oorlog eer hij over Gaza mocht meepraten. Freya Van Den Bossche mag nooit een sociale maatregel nemen in haar leven door haar cumul-minnende vader. Open VLD en het Oosterweeldossier? Dat ze zich allemaal eens snel distantiëren, vrienden!

En laat ons hun voorbeeld volgen. Een foute bompa in de oorlog? Haal de gesel boven. Een tante die met haar belastingen sjoemelt? Stuur uw perscommuniqué naar vijf gazetten! Ooit in de mis gezeten? Distantieer u van elke pedofiele pastoor ter wereld. Fransman? Misschien wil u zich dan distantiëren van Bernard Arnault. (dat is waar ook: belastingontduiking door Vuitton-sjakosjendraaiers is wél oké.)

Het wordt lijstjes pennen en afspraken maken. Tot welke generatie gaan we terug? Welke relatie is verdacht? Moeten we ons pakweg van IS-sympathiserende buren distantiëren? (voor de zekerheid: hierbij mijn publieke distantiëring, al mogen ze nog steeds mijn vakantiebrievenbus legen.)
Ik beloof u: dit gaat lonen.

U beseft immers: N-VA, VLD en CD&V kunnen niet achterblijven. Als deze beweging aan gewicht wint, kunnen ze straks niet anders dan zich van de begrotingsplannen distantiëren.

Stel u de vreugd voor! Scouts, bejaardentehuizen, uitkeringen, cultuur, verenigingen blijven of worden betaalbaar. Uw bus- en treinlijn rijdt voort, Canvas hoeft geen Libelle-TV te worden en uw kinderopvang kan misschien een snipper kwaliteit behouden.

Allemaal omdat u zich sportief heeft getoond met uw flukse distantiëring! Aan het werk met die maoïstische NVA-achtige zelfkritiek!

(*Noot aan Bart.
Beste Bart. Ik reken op u. Natuurlijk waren die begrotingskladjes, stoemelings gepasseerd aan Geert en Liesbet, een uit de hand gelopen grap waarvan het moeilijk terugkrabbelen is. Grijp uw kans! Distantieer u snel van die zooi!
U zal zien: uit opluchting durft geen hond het nog te vermelden. Als bonus spreken we ook niet meer over die rare N-VA EU-fractie vol homofoben en negationisten.
Gedistantieerde buren zijn goeie buren! Wat jou?)

 (Celia Ledoux is schrijver en columnist.)
 

lees ook