"Geen enkele godsdienst vraagt om bloedvergieten"

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama roept geen enkele godsdienst op tot bloedvergieten. Dat zei hij als reactie op de moord op de Amerikaanse journalist James Foley, die door Islamitische Staat om het leven werd gebracht.
Nicholas Kamm/AFP

"De hele wereld is verafschuwd door wat er met James Foley gebeurd is", zei Obama, die vandaag contact opnam met de familie van de man, die bijna twee jaar geleden in Syrië ontvoerd werd. "Ik zei hen dat we Jim zullen eren, en voor hem zullen bidden."

Obama haalde vervolgens uit naar IS en de "laffe gewelddaden" die ze plegen, zoals het ontvoeren van vrouwen en kinderen en verkrachtingen. Hij benadrukte dat niet alle moslims met de vinger moeten worden gewezen. "IS handelt niet vanuit een bepaalde ideologie. IS vermoordt zowel moslims als christenen. Geen enkele godsdienst vraagt om bloedvergieten."

De Verenigde Staten zullen er alles aan blijven doen om Amerikanen te beschermen en "gerechtigheid te doen geschieden", voegde Obama eraan toe. Hij riep de verschillende regeringen in het Midden-Oosten ook op om samen te werken "om deze kanker (IS, nvdr.) te bestrijden. Een groepering als IS heeft geen plaats in de 21e eeuw", onderstreepte Obama.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de gruwelijke moord op James Foley. Hij had het over een "abominabele misdaad, een voorbeeld van de terreurcampagne die IS blijft voeren tegen het Iraakse en Syrische volk". Ban Ki-moon stelde dat de daders van deze en andere afschuwelijke moorden berecht moeten en zullen worden.