"Le chien-facteur-espion" van augustus 1914

Tussen al de herdenkingen van oorlogsellende van honderd jaar geleden, is het nu tijd voor een mooi dierenverhaal. Dat de hond de beste vriend van de mens is, al lang geweten en de viervoeters zijn al vaker in oorlogstijd tot helden uitgegroeid.

Een Belgische krant van honderd jaar geleden, haalde het verhaal bij een fotograaf van de Britse krant The Daily Mirror. Tijdens de fortenslag rond Luik had een Belgische luitenant bij de artillerie zijn hond meegenomen naar zijn fort.

Tijdens het beleg van de forten kwam de officier op het idee om zijn familie in de bezette stad een boodschap te sturen, verborgen in de halsband van de hond.

Het dier kweet zich blijkbaar geweldig van zijn taak en keerde na tien duur door de Duitse linies terug naar het fort met een briefje van de familie.

De Belgische soldaten in het fort kwamen al snel op het idee om de hond militaire boodschappen te laten doorsturen. De bulldog zou vijf of zes keer door de vijandelijke linies zijn gekomen met gecodeerde berichten.

Hoe het is afgelopen met de viervoetige held of zijn baasje, is niet bekend, maar de prestaties van deze heldhaftige hond willen we u niet onthouden.

lees ook