"Strijder die Foley onthoofdde, is vermoedelijk een Brit"

In Groot-Brittannië is opschudding ontstaan over het gewelddadige filmpje waarin te zien is hoe de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd wordt door een terrorist van de Islamitische Staat, IS. De dader is vermoedelijk een Brit. De Britse premier David Cameron is uit vakantie teruggekomen voor spoedoverleg.
AP2013

In het gewelddadige filmpje dat de terreurgroep Islamitische Staat heeft verspreid, is te horen dat de man, die de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde, een Brits accent heeft.

"We vrezen dat de moordenaar in het filmpje Brits is", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond in een reactie. "Om daar uitsluitsel over te krijgen, is nu een onderzoek gestart. We moeten er eerst zeker van zijn dat de beelden echt zijn - en dat lijkt inderdaad zo - en dan zullen we proberen om de dader te identificeren."

Volgens Hammond bewijst het filmpje dat de veiligheid in Groot-Brittannië wordt bedreigd. "We zijn er ons van bewust dat er een aanzienlijk aantal Britse jihadisten zich bij terreurgroepen zoals IS hebben aangesloten", stelt de minister. "En die kunnen een bedreiging zijn voor ons land als ze terugkomen."  

De Britse premier David Cameron is intussen uit vakantie teruggekomen voor spoedoverleg. Cameron zal vandaag vergaderen met de veiligheidsdiensten om de bedreiging van IS te bespreken.

VRT Nieuws toont video IS niet

"VRT Nieuws heeft beslist om de video over de onthoofding van journalist James Foley niet te verspreiden of te laten zien. De video is gemaakt en verspreid door IS, een terreurorganisatie die met de video alleen maar nieuwe rekruten wil werven, en vooral veel angst wil zaaien.

In de hele wereld is momenteel een oproep gelanceerd om de video niet te bekijken of te delen op sociale media, via #ISISmediablackout.

VRT Nieuws doet niet aan zelfcensuur, maar wil over wat gebeurt in Irak en Syrië kunnen berichten zonder gebruik te moeten maken van propagandavideo’s. VRT Nieuws heeft Rudi Vranckx en zijn ploeg naar de regio gestuurd om onafhankelijk verslag te kunnen uitbrengen over de gruwel die daar aan het gebeuren is. VRT Nieuws wil niet meedoen aan het verspreiden van haat en angst in de wereld.

De hoofdredactie van VRT Nieuws"

Twitter verwijdert beeld onthoofding

Intussen is de sociaalnetwerksite Twitter gebruikers aan het schorsen die de beelden van de onthoofding op het netwerk plaatsen. Dat heeft de directeur van Twitter, Dick Costolo, bevestigd op Twitter. "We have been and are actively suspending accounts as we discover them related to this graphic imagery. Thank you", postte Costolo.

Twitter kan dergelijke opnames uit respect voor familieleden van slachtoffers verwijderen, zegt Costolo. "Naaste familieleden en andere bevoegde personen kunnen de verwijdering van afbeeldingen of video's van overledenen aanvragen", luidt het in een Twitter-richtlijn. "Daarvoor moeten ze contact opnemen via e-mail".

Volgens de Washington Post zouden de Amerikaanse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie contact opgenomen hebben met verschillende uitbaters van onlinediensten met de vraag om op gepaste wijze om te gaan met de opnames.

YouTube bekijkt het geval per geval

YouTube blokkeert de gruwelijke video van de moord op Foley enkel als internetgebruikers de opname signaleren. Het videoplatform bekijkt dus geval per geval. "Het enige wat we kunnen doen is de video blokkeren als daar melding van gemaakt wordt en als die ingaat tegen de regels van de gemeenschap", stelt YouTube.

Om een video te signaleren, moet een gebruiker een vlag rechts onderaan het scherm aanklikken. "Eens aangeklikt zal de video geëvalueerd worden door onze teams en zal er snel een beslissing volgen".